Konnichiwa, and welcome to another edition of Japanese vocabulary building! The word list in this lesson might be a bit challenging for beginners, so we recommend it for intermediate and advanced students. Today’s theme is “bad things” and “unfortunate circumstances”—essential topics for which you’ll need the vocabulary to express yourself. We recommend that you study the vocabulary words in the table below, and once you have a good grasp on them, test your knowledge by taking the quiz at the very end. The English translations of the questions, followed by the answers, will be at the very bottom of the page.

Japanese words related No Good
Japanese words related No Good

Let’s get crackin’!  

 BondLingo - YouTube Premium MemberShip

Japanese Words Related to Bad Things

EnglishRomajiJapanese
sillyoroka na愚かな
poisonousyūdoku有毒
bloodychimamire no血まみれの
dirtyyogoreta汚れた
bankruptcyhasan破産
helplessnessmuryoku無力
harmfulyūgai na有害な
tragichigeki-teki na悲劇的な
riskyrisukī naリスキーな
missingyukue fumei行方不明
an attackkōgeki攻撃
horrifyingosoroshī恐ろしい
fatalchimei-teki致命的
uselessdame naダメな
hopelesszetsubō-teki絶望的
explosivebakuhatsu-sei no爆発性の
pessimistichikan-teki悲観的
irrationalfu jōri不条理
ridiculousbakagete iruばかげている
destructivehakai-teki na破壊的な
terminalmakki no末期の
unfairfu kōhei na不公平な
boringtaikutsu na退屈な
awfulhidoiひどい
stressfulsutoresu no ōiストレスの多い
cruelzankoku na残酷な
unjust/unreasonablefutō na不当な
guiltyyūzai有罪
inconvenientfuben不便
disgustingiya na嫌な
terriblesaiaku na最悪な
the worstsaitei na最低な
brokenkowarete iru壊れている 
unfortunatezannen na残念な
imperfectfu kanzen不完全
violenthageshī激しい
unpleasantfukai不快
cowardlyokubyō na臆病な
inevitablesakerarenai避けられない
brutal/cruelzannin na残忍な
dyingshinde iru死んでいる
dangerouskiken na危険な
criticalhihan-teki na批判的な
oddkawatta変わった
strangehen na変な
shadyayashii怪しい
scarykowai怖い
cursednorowareta呪われた

Well, what did you think? Were the words new to you? Have you learned some of them before? We recommend you go back through the list one more time before moving on to the quiz.

Are you ready? Remember, no peeking!

Go!

Japanese Quiz

1.彼はいつも、考え方がグラスの中身はもう半分空だから______人だ。
Kare wa itsumo, kangaekata ga gurasu no nakami wa mou hanbun kara dakara _ hito da.

a.嫌な
iya na
b.有毒な
yūdoku na
c.悲観的な
hikan-teki na

2)お化け屋敷に入らない彼は友達に_と呼ばれました。
Obakeyashiki ni hairanai kare wa tomodachi ni
to yobaremashita.

a.臆病
okubyō
b.愚か
oroka
c.不公平
fukōhei

3.高橋さんは噂のせいで、クビになりました。
Takahashi-san wa __
uwasa no sei de, kubi ni narimashita.

a.不完全
fukanzen na 
有b.害な
yūgai na
c.退屈な
taikutsu na

4.______嵐が起こって、村が破壊されました。
_ arashi ga okotte, mura ga hakai saremashita.

a.呪われた
norowareta
b.激しい
hageshī
c.破産な
hasan na

5.警察は_______人を1月から探していました。
Keisatsu wa _ hito wo ichi-gatsu kara sagashite imashita.

a.不条理な
fujōri na
b.批判的な
hihan-teki na
c.行方不明の
yukue fumei no

6.Which word has the LEAST relation to the English word “cruel.”

a.残念
zannen
b.残忍
zannin
c.残酷
zankoku

7.フグは_______魚ですから、飲食店で出せる前に調理師は特別な免許を持ったないといけません。
Fugu wa _ sakana desu kara, inshokuten de daseru mae ni chourishi wa tokubetsu na menkyo wo mottanai to ikemasen.

a.有毒な
yūdoku na
b.最低な
saitei na
c.絶望的な
zetsubō-teki na

8.猫は_______匂いがしてて、ゴミ捨て場で転げ回ていたとわかりました。
Neko wa _ nioi ga shite ite, gomi suteba de koroge mawate ita to wakarimashita.

a.末期の
makki no
b.嫌な
iya na
c.怖い
kowai

9.車事故は私の人生でとても_______体験でした。
Kuruma jiko wa watashi no jinsei de totemo _ taiken deshita.

a.変わった
kawatta
b.怪しい
ayashī
c.悲劇的な
higeki-teki na

10.Which word is LEAST like the English word for “silly?”

a.ばかげている
bakagete iru
b.不快
fukai
c.愚か
oroka

11.おばあさんは_______癌で死んでしまいましたからとても悲しいです。
Obaa-san wa _ gan de shinde shimaimashita kara totemo kanashii desu.

a.末期の
makki no
b.壊れている
kowarete iru
c.ダメな
dame na

12.あの宝石屋では_______値段のルビーがあります。
Ano housekiya de wa _ nedan no rubii ga arimasu.

a.不当な
futō na
b.危険な
kiken na
c.不便な
fuben na

Well? How did you do? Was it too difficult? Too easy? Just perfect for your level? Even if you didn’t do so well, there’s nothing to worry about. This is just another step in your journey to becoming a better Japanese speaker. Just go back, review your answers, and let this be a good learning experience.

Remember, everyone makes mistakes! Don’t let them deter you! If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again!

Answer translations:

He always thinks that the glass is half empty, so he’s a _ person. His friends called him a when he didn’t go into the haunted house.
Takahashi was fired because of the
rumors. A storm came and destroyed the village.
The police have been searching for the __
person since January.

Blowfish are _ fish, so a chef has to have a special license before he can serve it at a restaurant. The cat had a smell, so I knew she was rolling around in the dumpster.
The car accident was a very __
experience in my life.

My grandmother died of _ cancer, so I’m very sad.
There are some unreasonably-priced rubies at that jewelry store.

Answers:

  1. c.
  2. a.
  3. b.
  4. b.
  5. c.
  6. a.
  7. a.
  8. b.
  9. c.
  10. b.
  11. a.
  12. a.

Learn Japanese Online with BondLingo

Learn Japanese Online with BondLingo
 BondLingo - YouTube Premium MemberShip

Study in Japan?

blank
Study in Japan?

Recommend

bondlingo-learn-japanese”>
Why Do We Read Wo (を) As “O (お)” in Japanese?
bondlingo-learn-japanese”>
Coronavirus Japanese: Words And Phrases Related to COVID-19